Toggle navigation
Blog
Betrokken, deskundig én overtuigend.

5 eindejaarstips uit mijn familierechtpraktijk

door Ingrid Vledder op 02 dec 2016 in Alimentatie

Het eind van het jaar is weer in zicht. Traditioneel een mooi moment voor verstandige voornemens. Ook over je privésituatie. Misschien ga je scheiden of ben je gescheiden? Of ben je juist getrouwd en wil je dat graag zo houden? Hier een aantal eindejaarstips vanuit mijn familierechtpraktijk.

Wil je scheiden?
Tip: Laat je nu adviseren

Uit onderzoek blijkt dat nogal wat relaties de feestdagen niet overleven. Laten we hopen dat het bij jullie beter gaat! Weet jij echter al dat je gaat scheiden, ongeacht hoe gezellig kerst en oudjaar ook worden? Laat je dan nu al goed adviseren.

Ik spreek regelmatig cliënten die al belangrijke beslissingen hebben genomen voordat zij bij mij komen. Soms hadden ze daar beter even mee kunnen wachten. Want het is niet altijd makkelijk de reikwijdte van die beslissingen te overzien.

Is het handig om je nog dit jaar in te schrijven op een nieuw adres? Of is dat juist beter in 2017? Wist je dat je vanaf dat moment nog maar twee jaar gebruik mag maken van de hypotheekrenteaftrek? En hoe zit het eigenlijk met het fiscaal partnerschap als je je uitschrijft?

Laat je dus goed adviseren over de financiële en fiscale consequenties voordat je dit soort belangrijke stappen zet.

Ben je gescheiden?
Tip: Evalueer je ouderschapsplan

Als je gescheiden bent en kinderen hebt, is het een goed idee om met je ex-partner het ouderschapsplan nog eens door te nemen. Hoe hebben de afspraken het afgelopen jaar gewerkt? Zijn er aanpassingen nodig? Kloppen de afspraken over de kinderalimentatie nog wel (zie ook mijn blog hierover)?

Het is belangrijk dat jullie op vaste momenten om de tafel gaan zitten en de regeling bespreken. De kinderen worden ouder en het ouderschapsplan moet meegroeien. Ook een eerlijke kinderalimentatie is cruciaal voor een harmonieuze relatie na een scheiding.

Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden?
Tip: Bekijk je huwelijkse voorwaarden

Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Gebruik dan – ook als je huwelijk goed is – de dagen tussen kerst en oud en nieuw om deze eens onder de loep te nemen.

Worden de voorwaarden nageleefd? Passen ze nog bij jullie situatie? Als de omstandigheden zijn gewijzigd, kan het goed zijn om de huwelijkse voorwaarden aan te passen. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt gekregen, of een onderneming bent gestart. En ook als er tijdens het huwelijk vermogen is opgebouwd. Je kunt huwelijkse voorwaarden bovendien gebruiken als financieel planningsinstrument, om overdrachts- en schenkbelasting te beperken.

Meer informatie hierover vind je in mijn blog ‘5 momenten om naar je huwelijkse voorwaarden te kijken’.

Wil je vervelende situaties na je dood voorkomen?
Tip: Bekijk je testament

Een testament is geen leuk onderwerp – zeker niet rond de feestdagen. Toch kun je er maar beter zo nu en dan over nadenken. Zo voorkom je dat er na je dood vervelende situaties ontstaan.

Dus zoek je testament op en kijk of wat daarin staat, nog steeds is wat jij wilt. Moeten er erfgenamen bij of juist af? Ben je nog steeds tevreden over de executeur die je benoemd had? Is de voogdijregeling nog in lijn met je wensen?

Ben je niet getrouwd en heb je geen testament? Dan zullen, als jij overlijdt, je ouders van je erven, samen met je broers en/of zussen. Als je andere erfgenamen wilt benoemen, zul je een testament moeten maken.

Ben je recent gescheiden? Dan is het helemaal van belang om je testament er nog eens op na te slaan. Zie voor meer informatie hierover mijn blog ‘5 tips voor het maken van een testament na scheiding’.

Wil je schenken?
Tip: Maak nog dit jaar gebruik van de schenkingsvrijstelling

In 2017 wordt opnieuw de eigenwoningvrijstelling van maximaal € 100.000 ingevoerd. Hierbij mag tot € 100.000 geschonken worden, indien de ontvanger het bedrag aanwendt voor zijn of haar eigen woning. Meestal zullen het ouders zijn die het aan hun kinderen schenken, maar dat hoeft niet. De vrijstelling geldt voor iedereen tussen de 18 en 40.

Nu moet je nog wel dit jaar even goed opletten. De overdrachtsregeling is tamelijk complex. Heb je in 2015 of 2016 al gebruikgemaakt van de toen geldende vrijstelling? Dan kun je in 2017 nog gebruikmaken van de vrijstelling totdat de volledige € 100.000 is benut. Heb je echter tussen 2010 en 2014 gebruikgemaakt van één van de verhoogde schenkingsvrijstellingen, dan kan het nu niet meer. Heb je vóór 2010 gebruikgemaakt van een verhoogde schenkingsvrijstelling? Dan is het juist verstandig om in 2016 nog de aanvullende vrijstelling te gebruiken, en dan in 2017 of 2018 de tijdelijke eigenwoningbonusvrijstelling van € 46.984.

Kun je het nog volgen? Je kunt me altijd bellen of mailen voor extra informatie.

En dan als bonustip: met een ‘uitsluitingsclausule’ valt de schenking niet in de huwelijkse goederengemeenschap van je kinderen. Zo zorg je ervoor dat je kind bij echtscheiding de schenking niet hoeft te verdelen of verrekenen. Doe dat ook als je kinderen (nog) niet getrouwd zijn.

Kortom

Gebruik deze laatste dagen van het jaar om goed naar je persoonlijke situatie te kijken. Zo maak je een optimale start in 2017!

Ingrid Vledder
Ingrid adviseert, onderhandelt en procedeert enkel op het rechtsgebied familierecht, waardoor zij bij uitstek in staat is om uw belangen op het personen- en familierecht uitstekend te behartigen.
Lees meer...
Betrokken, deskundig én overtuigend Stel direct een vraag

Nieuwe kantoorgegevens

Na een jarenlange succesvolle samenwerking is per 1 januari 2018 de maatschap Neijenhof Luyt Advocaten ontbonden.

Robert Neijenhof en Ingrid Vledder zullen hun praktijk onder de naam Reach Advocaten samen voortzetten. Hun contactgegevens blijven ongewijzigd, met uitzondering van de e-mailadressen en website:

Keizersgracht 722
1017 EW Amsterdam
Telefoon: 020 4275533
Mobiel: 06 24670617 (Robert Neijenhof), 06 28155893 (Ingrid Vledder)
Fax: 020 4276188
Internet: reach-advocaten.nl
Email: rj.neijenhof@reach-advocaten.nl en i.vledder@reach-advocaten.nl

Sylvia Luyt zal haar praktijk voortzetten onder de naam Luyt Advocatuur. Haar contactgegevens zijn:

Vijzelstraat 68-72
1017 HL Amsterdam
Mobiel: 06 11326912
Internet: www.luytadvocatuur.nl
Email: sylvia@luytadvocatuur.nl

Contact Reach Advocaten » Contact Sylvia Luyt »