Toggle navigation
Blog
Betrokken, deskundig én overtuigend.

5 momenten om naar je huwelijkse voorwaarden te kijken

door Ingrid Vledder op 25 sep 2015 in Echtscheiding

De meeste mensen die onder huwelijkse voorwaarden trouwen, vergeten wat ze hebben vastgelegd. De voorwaarden worden tijdens het huwelijk niet nageleefd, en er wordt ook niet op gezette tijden bekeken of ze nog passen bij de situatie. Als het dan tot een echtscheiding komt, heeft dat vaak voor één van beiden vervelende (en onherstelbare) gevolgen.

Als familierechtadvocaat maak ik zelden mee dat mensen die scheiden nog weten wat er in hun akte staat. Mensen nemen voordat ze trouwen bepaalde beslissingen. Maar als de situatie verandert, passen ze hun huwelijkse voorwaarden niet aan. Of ze leven wat ze hebben vastgelegd niet na. Dat dit wel nodig is, zie ik maar al te vaak.

Daarom hier vijf momenten om naar je huwelijkse voorwaarden te kijken – ook als je huwelijk goed is.

Maar eerst… een bonustip!
Bonustip: Zoek vandaag nog je huwelijkse voorwaarden op en kijk of jullie doen wat daar staat. Hebben jullie afgesproken om elk jaar ‘overgespaard inkomen’ te verrekenen? Doe dat dan ook. Niet veel mensen doen dat, en dan moet er bij een echtscheiding worden afgerekend alsof er een gemeenschap van goederen was. Ik kan je verzekeren dat altijd één van beiden daar niet blij van wordt.

Moment 1: De geboorte van kinderen

In veel gevallen worden huwelijkse voorwaarden opgesteld voordat er kinderen zijn. Beide echtgenoten werken ongeveer evenveel en zien af van het mengen van inkomen en vermogen.

Op dat moment een eerlijke afspraak. Maar als er kinderen worden geboren, gaat één van beiden misschien minder werken. En dan pakt de afspraak niet meer zo eerlijk uit. Degene met betaald werk is namelijk in staat vermogen op te bouwen, terwijl de ander daar juist op inteert.

In dat geval adviseer ik om andere afspraken te maken. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat de inkomsten worden gedeeld. Zo bouwt ook de niet-werkende echtgenoot vermogen op.

Moment 2: Pensioen

Dit hangt samen met het vorige. Bij het begin van het huwelijk kan het logisch zijn om af te spreken dat jullie allebei je eigen pensioenaanspraken behouden. Deze afspraak is niet zo redelijk meer als een van beiden minder of geen pensioen meer opbouwt – bijvoorbeeld omdat hij of zij minder gaat werken of ontslagen wordt.

Pak dus in dat geval de huwelijkse voorwaarden er weer bij, en maak nieuwe afspraken over het eventueel delen van het pensioen van de ander.

Moment 3: Eigen onderneming starten of beëindigen

Vaak zien mensen, zeker als ze jong trouwen, het nut van huwelijkse voorwaarden niet in. Ze hebben niets, dus waarover zouden ze zich druk maken? Als één van de twee vervolgens een eigen onderneming start, is bij een gemeenschap van goederen de ander mede aansprakelijk voor schulden. Zeker bij een faillissement kan dit desastreus uitpakken.

Huwelijkse voorwaarden dus. Zo wordt je huwelijkspartner niet meegetrokken in een eventueel faillissement. Maar als je na verloop van tijd besluit je onderneming te beëindigen en in loondienst te gaan werken, kan het heel slim zijn om die voorwaarden weer even aan te passen.

Als bijvoorbeeld de woning op naam staat van de niet-ondernemende echtgenoot, en de ander wil ook eigenaar worden, dan kun je een ‘beperkte gemeenschap’ aangaan. Zo ben je geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Moment 4: Erfenissen en schenkingen

Verwacht één van jullie een erfenis of schenking? Als daaraan geen ‘uitsluitingsclausule’ is verbonden, is hij in principe voor jullie allebei. Wil je de erfenis of schenking privé houden, dan dien je vooraf je huwelijksgoederenregime te wijzigen.

Met name over schenkingen ontstaat bij een echtscheiding nogal eens gedoe. De meningen verschillen bijvoorbeeld over wat de schenker precies wilde. Bij de scheiding komen dan vage verklaringen boven tafel waaruit moet blijken dat een schenking enkel aan één van beiden is gedaan.

Maar ook al heb je sterk het gevoel dat jij recht hebt op het geld van je tante enniet je aanstaande ex-echtgenoot, juridisch is het zo simpel nog niet. Laat dus degene die schenkt duidelijk aangeven aan wie die schenking wordt gedaan en of hieraan een uitsluitingsclausule is verbonden, want achteraf kan dat niet meer worden toegevoegd.

Moment 5: Estate planning / fiscaliteit

Mocht je in de gelukkige omstandigheid zijn dat je tijdens het huwelijk vermogen opbouwt, ook dan raad ik je aan om nog eens naar je huwelijkse voorwaarden te kijken. De huwelijkse voorwaarden zijn namelijk ook een financieel planningsinstrument.

Zo is het bij veel vermogen verstandig om een finaal verrekenbeding bij overlijden op te nemen. Zo hoeft je partner aanzienlijk minder successiebelasting te betalen. Maar ook in het kader van het beperken van overdrachts- en schenkbelasting, is het goed om de akte eens tegen het licht te houden.

Kortom

Ik hoop je met dit blog duidelijk te maken dat ook – en misschien wel juist – als je gelukkig getrouwd bent, het goed is nu en dan je huwelijkse voorwaarden te bekijken. Zijn jullie oude afspraken nog in lijn met de praktijk? Graag bespreek ik met jullie of je huwelijkse voorwaarden nog recht doen aan je situatie. Neem gerust contact met mij op.

Ingrid Vledder
Ingrid adviseert, onderhandelt en procedeert enkel op het rechtsgebied familierecht, waardoor zij bij uitstek in staat is om uw belangen op het personen- en familierecht uitstekend te behartigen.
Lees meer...
Betrokken, deskundig én overtuigend Stel direct een vraag

Nieuwe kantoorgegevens

Na een jarenlange succesvolle samenwerking is per 1 januari 2018 de maatschap Neijenhof Luyt Advocaten ontbonden.

Robert Neijenhof en Ingrid Vledder zullen hun praktijk onder de naam Reach Advocaten samen voortzetten. Hun contactgegevens blijven ongewijzigd, met uitzondering van de e-mailadressen en website:

Keizersgracht 722
1017 EW Amsterdam
Telefoon: 020 4275533
Mobiel: 06 24670617 (Robert Neijenhof), 06 28155893 (Ingrid Vledder)
Fax: 020 4276188
Internet: reach-advocaten.nl
Email: rj.neijenhof@reach-advocaten.nl en i.vledder@reach-advocaten.nl

Sylvia Luyt zal haar praktijk voortzetten onder de naam Luyt Advocatuur. Haar contactgegevens zijn:

Vijzelstraat 68-72
1017 HL Amsterdam
Mobiel: 06 11326912
Internet: www.luytadvocatuur.nl
Email: sylvia@luytadvocatuur.nl

Contact Reach Advocaten » Contact Sylvia Luyt »