Toggle navigation
Familierecht
Betrokken, deskundig én overtuigend.

Afstamming

Het afstammingsrecht neemt in het familierecht een belangrijke plaats in. Het regelt namelijk de juridische band tussen de ouders en een kind. Het afstammingsrecht bepaalt wie de juridische ouder is van een kind. Aan het juridisch ouderschap zijn weer allerlei rechten en plichten verbonden.

Het is van belang om u goed te laten adviseren. Zo heeft een juridische ouder niet altijd automatisch het gezag. En omgekeerd: de persoon die het gezag over het kind heeft, is niet altijd de juridische ouder.

De vrouw uit wie het kind is geboren is wettelijk automatisch juridisch ouder. Indien een kind buiten het huwelijk of een geregistreerd partnerschap wordt geboren dient de vader het kind te erkennen om familierechtelijke betrekkingen te laten ontstaan. De echtgenoot/echtgenote met wie de vrouw getrouwd is is ook automatisch juridisch ouder van het kind. In gevallen waarin de vader wenst te erkennen en de moeder hiermee niet instemt kan de rechtbank vervangende toestemming voor de erkenning verlenen.

Indien een kind wel binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap is geboren kan het voorkomen dat de juridische vader niet de biologische vader is. In dat geval is er voor de vader, moeder of het kind de mogelijkheid  om het huwelijkse vaderschap te ontkennen. Een verzoek hiertoe dient bij de rechtbank worden ingediend. De rechtbank zal beslissen of het verzoek gegrond is. De gevolgen van een toewijzing zijn zowel emotioneel als financieel ingrijpend. Het heeft namelijk tot gevolg dat de echtgenoot/geregistreerd partner van de moeder met terugwerkende kracht nooit de vader van het kind is geweest. De alimenatieverplichting valt weg. Ook erfrechtelijk kan dit consequenties hebben.

De rechtbank kan ook verzocht worden om het vaderschap vast te stellen. Meestal wordt dan eerst een DNA-onderzoek gelast voordat op het verzoek wordt beslist.

Naast de emotionele aspecten die verbonden zijn aan afstammingskwesties spelen er ook tal van vermogensrechtelijke zaken (erfrechtelijk en de verplichting tot het betalen van alimentatie). De advocaten van Neijenhof Luyt kunnen u goed adviseren en begeleiden bij procedures die het afstammingsrecht betreffen en de daarmee samenhangende kwesties.

 

Betrokken, deskundig én overtuigend Stel direct een vraag

Nieuwe kantoorgegevens

Na een jarenlange succesvolle samenwerking is per 1 januari 2018 de maatschap Neijenhof Luyt Advocaten ontbonden.

Robert Neijenhof en Ingrid Vledder zullen hun praktijk onder de naam Reach Advocaten samen voortzetten. Hun contactgegevens blijven ongewijzigd, met uitzondering van de e-mailadressen en website:

Keizersgracht 722
1017 EW Amsterdam
Telefoon: 020 4275533
Mobiel: 06 24670617 (Robert Neijenhof), 06 28155893 (Ingrid Vledder)
Fax: 020 4276188
Internet: reach-advocaten.nl
Email: rj.neijenhof@reach-advocaten.nl en i.vledder@reach-advocaten.nl

Sylvia Luyt zal haar praktijk voortzetten onder de naam Luyt Advocatuur. Haar contactgegevens zijn:

Vijzelstraat 68-72
1017 HL Amsterdam
Mobiel: 06 11326912
Internet: www.luytadvocatuur.nl
Email: sylvia@luytadvocatuur.nl

Contact Reach Advocaten » Contact Sylvia Luyt »