Toggle navigation
Echtscheiding
Betrokken, deskundig én overtuigend.

Scheiden en alimentatie

Tijdens het huwelijk hebben partners over en weer en jegens hun kinderen een onderhoudsplicht. Dit betekent dat partners voor elkaar en voor hun kinderen moet zorgen en financieel moeten ondersteunen. Deze verplichting eindigt niet na een echtscheiding. Ook ex-partners hebben tegenover elkaar en de kinderen een onderhoudsplicht. Dit wordt respectievelijk partner- en kinderalimentatie genoemd. De hoogte van de alimentatie wordt aan de hand van bepaalde normen berekend.

Partneralimentatie

Als partners uit elkaar gaan en één verdient te weinig geld om van te leven, dan komt deze in aanmerking voor partneralimentatie. De andere partner is in dat geval verplicht financieel bij te dragen in het levensonderhoud van zijn of haar ex-echtgenoot. Dit geldt overigens niet alleen voor stellen die getrouwd waren, maar ook voor geregistreerde partners.

Kinderalimentatie

Ouders hebben tegenover hun kind(eren) ook een onderhoudsplicht. Dat eindigt niet na (echt)scheiding. Meestal neemt één van de ex-partners de verzorging en opvoeding van de kinderen op zich. De andere ex-partner is in dat geval verplicht financiële ondersteuning te bieden totdat de kinderen 21 jaar zijn.

Lees meer over kinder- en partneralimentatie

Hoeveel alimentatie betalen?

De hoogte van de partner- en kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de in de rechtspraak ontwikkelde ‘Tremanormen’, waarbij veel verschillende financiële factoren worden meegewogen. De berekening van alimentatie is erg complex en werk voor specialisten. Uit de berekening volgen twee bedragen: één voor kinderalimentatie en één voor partneralimentatie. Als de alimentatieplichtige niet voldoende geld heeft om beide bedragen te betalen, gaat de kinderalimentatie voor. Pas als er geld overblijft, gaat dat naar de ex-partner.

Afspraken over alimentatie

Ex-partners kunnen in een echtscheidingsconvenant de hoogte en duur van de kinderen partneralimentatie vastleggen. De rechter toetst alleen of de kinderalimentatie niet te laag is. De partneralimentatie wordt niet getoetst. Staat in het echtscheidingsconvenant niets opgenomen over alimentatie, dan stelt de rechter de alimentatie vast.

Gaat u scheiden en wilt u meer weten over het betalen of ontvangen van kinder- of partneralimentatie? Neem vrijblijvend contact op met ons op.

Betrokken, deskundig én overtuigend Stel direct een vraag

Nieuwe kantoorgegevens

Na een jarenlange succesvolle samenwerking is per 1 januari 2018 de maatschap Neijenhof Luyt Advocaten ontbonden.

Robert Neijenhof en Ingrid Vledder zullen hun praktijk onder de naam Reach Advocaten samen voortzetten. Hun contactgegevens blijven ongewijzigd, met uitzondering van de e-mailadressen en website:

Keizersgracht 722
1017 EW Amsterdam
Telefoon: 020 4275533
Mobiel: 06 24670617 (Robert Neijenhof), 06 28155893 (Ingrid Vledder)
Fax: 020 4276188
Internet: reach-advocaten.nl
Email: rj.neijenhof@reach-advocaten.nl en i.vledder@reach-advocaten.nl

Sylvia Luyt zal haar praktijk voortzetten onder de naam Luyt Advocatuur. Haar contactgegevens zijn:

Vijzelstraat 68-72
1017 HL Amsterdam
Mobiel: 06 11326912
Internet: www.luytadvocatuur.nl
Email: sylvia@luytadvocatuur.nl

Contact Reach Advocaten » Contact Sylvia Luyt »