Toggle navigation
Echtscheiding
Betrokken, deskundig én overtuigend.

Verdelen en verrekenen

Een belangrijk onderdeel van het werk van een echtscheidingsadvocaat betreft het huwelijksvermogensrecht. Bij de afwikkeling van het huwelijk dient er ook vermogensrechtelijk afgewikkeld te worden.

Gemeenschap van goederen

Als u niets regelt bij het trouwen dan trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle (voor én tijdens het huwelijk verkregen) goederen in de gemeenschap vallen en dus bij helfte dienen te worden gedeeld. Alleen indien er sprake is van een schenking of erfenis/legaat middels een zogenoemde uitsluitingsclausule komt dat dan niet in aanmerking voor verdeling.

De datum van indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding is bepalend voor de omvang van de de gemeenschap van goederen. Wint u een dag na indiening de hoofdprijs in de Staatsloterij dan hoeft die prijs dus niet meer verdeeld te worden.

Echtgenoten kunnen bij de afwikkeling van hun huwelijk zelf afspraken maken over de verdeling van de gemeenschap. Deze afspraken worden dan vastgelegd in een convenant.

Afwikkeling huwelijkse voorwaarden

Indien u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd dan dienen deze voorwaarden te worden afgewikkeld. Er is dus geen gemeenschap van goederen die verdeeld wordt, maar vaak zijn er nog steeds wel gemeenschappelijke bezittingen (bijvoorbeeld een woning). Ook zien wij vaak dat echtgenoten in hun notariële akte zijn overeengekomen om jaarlijks of aan het einde van het huwelijk onverteerde inkomsten te verrekenen. In de meeste gevallen zijn echtgenoten echter niet jaarlijks overgegaan tot verrekening en dient dit bij de beëindiging van het huwelijk alsnog te gebeuren. Ook bij verrekeningen die voortvloeien uit huwelijkse voorwaarden kunt u in onderling overleg komen tot afspraken of kan uw advocaat de rechtbank om een uitspraak vragen.

Huwelijkse voorwaardencheck

Wij zien in onze familierechtpraktijk in Amsterdam dat de meeste mensen die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd tijdens het huwelijk geen aandacht besteden aan de inhoud van deze voorwaarden. Bij echtscheiding kunt u dan voor onaangename verrassingen komen te staan. Het is dan ook raadzaam om periodiek (bijvoorbeeld eens in de vijf jaar) uw huwelijkse voorwaarden te laten beoordelen om te bezien of het gekozen huwelijksgoederenregime nog steeds op uw situatie van toepassing is.

In alle gevallen is het verstandig om u goed te laten adviseren. Wij staan u graag bij!

Betrokken, deskundig én overtuigend Stel direct een vraag

Nieuwe kantoorgegevens

Na een jarenlange succesvolle samenwerking is per 1 januari 2018 de maatschap Neijenhof Luyt Advocaten ontbonden.

Robert Neijenhof en Ingrid Vledder zullen hun praktijk onder de naam Reach Advocaten samen voortzetten. Hun contactgegevens blijven ongewijzigd, met uitzondering van de e-mailadressen en website:

Keizersgracht 722
1017 EW Amsterdam
Telefoon: 020 4275533
Mobiel: 06 24670617 (Robert Neijenhof), 06 28155893 (Ingrid Vledder)
Fax: 020 4276188
Internet: reach-advocaten.nl
Email: rj.neijenhof@reach-advocaten.nl en i.vledder@reach-advocaten.nl

Sylvia Luyt zal haar praktijk voortzetten onder de naam Luyt Advocatuur. Haar contactgegevens zijn:

Vijzelstraat 68-72
1017 HL Amsterdam
Mobiel: 06 11326912
Internet: www.luytadvocatuur.nl
Email: sylvia@luytadvocatuur.nl

Contact Reach Advocaten » Contact Sylvia Luyt »