Toggle navigation
Erfrecht
Betrokken, deskundig én overtuigend.

Erfrecht met testament

Iedereen weet: een testament moet worden opgemaakt door een notaris. Veel mensen weten echter niet dat het óók mogelijk is zelf een testament op te stellen of dit door een advocaat te laten doen. Hoe dit precies werkt en wat er zoal mogelijk is met een testament leest u hier.  

Wat is een testament?

Een testament moet een schriftelijk stuk zijn waarin de overledene vertelt wat er met zijn vermogen dient te gebeuren: wie krijgt wat? Een videoboodschap of een audiofragment zijn dus geen rechtsgeldige testamenten. U kunt naar de notaris om dit schriftelijke stuk op te laten stellen, maar u kunt het ook zelf doen of u kunt een advocaat inschakelen. Het testament dient vervolgens wel gedeponeerd te worden bij een notaris.

Het is trouwens niet verplicht een testament op te maken. Als de nabestaande géén testament heeft, dan geeft de wet regels voor de verdeling van de nalatenschap.

Wat staat er in een testament?

In een testament staan verschillende zaken. Veruit het belangrijkste onderwerp in een testament is wie welk gedeelte van de nalatenschap krijgt. Er worden dus erfgenamen aangewezen. Erfgenamen zijn meestal familieleden, maar dat hoeft niet. Ook vrienden, schoonfamilie, kennissen of zelfs goede doelen kunnen erfgenaam zijn.

De erflater (degene van wie het testament is) kan het testament in principe zo inrichten zoals hij of zij wil. Toch gelden er enkele regels. Zo mag een kind onterfd worden, maar is het niet mogelijk een kind helemaal niets na te laten. Een kind heeft altijd recht op een gedeelte van de erfenis, de legitieme portie. In het testament moet daarmee rekening worden gehouden.

Waarom een advocaat inschakelen bij een testament?

Helaas ontstaat na een overlijden vaak ruzie tussen de erfgenamen over de erfenis. Dit brengt veel zorgen en verdriet met zich mee. Een advocaat stelt duidelijke testamenten op, helpt bij het voorkomen van escalatie en kan ook gerechtelijke procedures voeren als dat nodig is. Daarnaast kunt u bij onze advocaten terecht voor een second opinion of voor geschillen over uitleg van een testament.

Wilt u juridisch advies over uw eigen testament of wilt u meer weten over de afwikkeling van een testament? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Betrokken, deskundig én overtuigend Stel direct een vraag

Nieuwe kantoorgegevens

Na een jarenlange succesvolle samenwerking is per 1 januari 2018 de maatschap Neijenhof Luyt Advocaten ontbonden.

Robert Neijenhof en Ingrid Vledder zullen hun praktijk onder de naam Reach Advocaten samen voortzetten. Hun contactgegevens blijven ongewijzigd, met uitzondering van de e-mailadressen en website:

Keizersgracht 722
1017 EW Amsterdam
Telefoon: 020 4275533
Mobiel: 06 24670617 (Robert Neijenhof), 06 28155893 (Ingrid Vledder)
Fax: 020 4276188
Internet: reach-advocaten.nl
Email: rj.neijenhof@reach-advocaten.nl en i.vledder@reach-advocaten.nl

Sylvia Luyt zal haar praktijk voortzetten onder de naam Luyt Advocatuur. Haar contactgegevens zijn:

Vijzelstraat 68-72
1017 HL Amsterdam
Mobiel: 06 11326912
Internet: www.luytadvocatuur.nl
Email: sylvia@luytadvocatuur.nl

Contact Reach Advocaten » Contact Sylvia Luyt »