Toggle navigation
Erfrecht zonder testament
Betrokken, deskundig én overtuigend.

Erfenis aanvaarden

Stelt u zich eens voor. U krijgt te horen dat uw oudtante Agaath is overleden en dat u enig erfgenaam bent. Van het bestaan van deze oudtante wist u niets af. Alhoewel u het overlijden van deze onbekende tante betreurt – het was tenslotte familie – droomt u stiekem over het grote geldbedrag dat u ongetwijfeld van tante Agaath zult erven. Nu kunt u eindelijk die zeilboot kopen, of dat huis in Frankrijk. En misschien kunt u een deel aan uw kinderen schenken? Ho! Voordat u iets gaat doen, lees eerst deze pagina om te voorkomen dat u tot over uw nek in de schulden terecht komt. 

Erfenis aanvaarden: pas op!

Indien iemand overlijdt, volgen de erfgenamen hem van rechtswege op in zijn vermogen. Tot het vermogen behoren niet alleen alle bezittingen van de overledene, maar ook zijn schulden. En daar zit meteen het gevaar. Als enig erfgenaam van tante Agaath zult u dus automatisch schuldenaar worden van alle schulden van uw tante. Nu kan het zijn dat tante Agaath beschikte over een groot eigen vermogen. Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Maar wat als tante Agaath gokverslaafd was? Dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat de nalatenschap negatief is en dat schuldeisers bij u zullen aankloppen. Gelukkig heeft u als erfgenaam een keus.

Voorkom financiële problemen bij aanvaarden erfenis

Als u erfgenaam bent, heeft u drie keuzen met betrekking tot het accepteren van de nalatenschap. U kunt de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Bij zuivere aanvaarding bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor schulden uit de nalatenschap. Bij beneficiaire aanvaarding is dat niet het geval. Eventuele schulden van de overledene worden voldaan uit uw erfdeel. In het ergste geval erft u dus niets. U kunt de nalatenschap ook verwerpen. U heeft dan geen enkel recht op de erfenis. Als er weinig zekerheid bestaat, zoals bij tante Agaath, dan is beneficiaire aanvaarding de verstandigste keus.

Erfgenaam? Wacht met aanvaarden van de erfenis

Nadat u verneemt dat u erfgenaam bent, moet u goed opletten wat u doet. Het kan namelijk gebeuren dat de wet ervan uitgaat dat u de erfenis zuiver aanvaardt, zonder dat u een expliciete keus heeft gemaakt. Bijvoorbeeld als u de mooie oude Friese staartklok van tante Agaath alvast mee naar huis neemt. Volgens de wet kunnen erfgenamen namelijk op drie manieren hun keus maken: door het afleggen van een verklaring, door feitelijk handelen of door niets doen. Gelet op de soms grote financiële gevolgen van het zuiver of beneficiair aanvaarden van een nalatenschap is het verstandig juridisch advies in te winnen alvorens u enige actie onderneemt.

Wilt u meer informatie over zuiver en beneficiair aanvaarden van een nalatenschap? Neem dan contact met ons op.

 

 

 

 

Betrokken, deskundig én overtuigend Stel direct een vraag

Nieuwe kantoorgegevens

Na een jarenlange succesvolle samenwerking is per 1 januari 2018 de maatschap Neijenhof Luyt Advocaten ontbonden.

Robert Neijenhof en Ingrid Vledder zullen hun praktijk onder de naam Reach Advocaten samen voortzetten. Hun contactgegevens blijven ongewijzigd, met uitzondering van de e-mailadressen en website:

Keizersgracht 722
1017 EW Amsterdam
Telefoon: 020 4275533
Mobiel: 06 24670617 (Robert Neijenhof), 06 28155893 (Ingrid Vledder)
Fax: 020 4276188
Internet: reach-advocaten.nl
Email: rj.neijenhof@reach-advocaten.nl en i.vledder@reach-advocaten.nl

Sylvia Luyt zal haar praktijk voortzetten onder de naam Luyt Advocatuur. Haar contactgegevens zijn:

Vijzelstraat 68-72
1017 HL Amsterdam
Mobiel: 06 11326912
Internet: www.luytadvocatuur.nl
Email: sylvia@luytadvocatuur.nl

Contact Reach Advocaten » Contact Sylvia Luyt »