Toggle navigation
Nieuws
Betrokken, deskundig én overtuigend.

Wijziging erfrecht 1 september 2016

door Robert Neijenhof op 14 sep 2016 in

Op 1 september 2016 is ons erfrecht op een belangrijk onderdeel gewijzigd. Sindsdien worden erfgenamen beter beschermd tegen schuldeisers van de nalatenschap.

Erfgenamen kunnen een nalatenschap verwerpen, zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden.

Beneficiair aanvaarden biedt bescherming voor een erfgenaam, omdat hij dan niet voor schulden van de overledene aansprakelijk is met zijn privévermogen. Beneficiaire aanvaarding gaat niet automatisch, maar geschiedt door middel van een officiële verklaring die bij de rechtbank of notaris kan worden afgelegd. Deze verklaring wordt vervolgens aangetekend in een register zodat de schuldeisers kunnen zien dat de erfgenaam in principe niet aansprakelijk is voor de schulden van de overledene.

Niet iedereen is van deze mogelijkheid op de hoogte. Vaak gaan na een overlijden erfgenamen direct aan de slag om de nalatenschap af te wikkelen, door bijvoorbeeld de inboedel te verdelen en het huis van de overledene op te ruimen. Waar tot 1 september 2016 dergelijke handelingen werden gezien als een zogenaamde daad van zuivere aanvaarding kon dat vergaande gevolgen hebben voor een erfgenaam als de nalatenschap negatief bleek te zijn.

Door de wetswijziging is pas sprake van zo’n ‘zuivere aanvaarding’ als een erfgenaam goederen van de nalatenschap verkoopt of op andere wijze onttrekt aan eventuele schuldeisers.

Daarnaast is in de wet een uitzonderingsclausule opgenomen voor gevallen waarin de erfgenaam na zuivere aanvaarding wordt geconfronteerd met een onverwachte schuld. Ook dan leidt dat niet automatisch tot aansprakelijkheid in privé van de erfgenaam.

Al met al een verbetering voor de positie van erfgenamen ten opzichte van schuldeisers.

Sylvia Luyt en Robert Neijenhof zijn beiden gespecialiseerd in het erfrecht. Neem gerust eens vrijblijvend contact met een van hen op als u bijvoorbeeld vragen heeft over deze wetswijziging. Ook met andere vragen op het gebied van het erfrecht bent u bij hen aan het juiste adres.

Betrokken, deskundig én overtuigend Stel direct een vraag

Nieuwe kantoorgegevens

Na een jarenlange succesvolle samenwerking is per 1 januari 2018 de maatschap Neijenhof Luyt Advocaten ontbonden.

Robert Neijenhof en Ingrid Vledder zullen hun praktijk onder de naam Reach Advocaten samen voortzetten. Hun contactgegevens blijven ongewijzigd, met uitzondering van de e-mailadressen en website:

Keizersgracht 722
1017 EW Amsterdam
Telefoon: 020 4275533
Mobiel: 06 24670617 (Robert Neijenhof), 06 28155893 (Ingrid Vledder)
Fax: 020 4276188
Internet: reach-advocaten.nl
Email: rj.neijenhof@reach-advocaten.nl en i.vledder@reach-advocaten.nl

Sylvia Luyt zal haar praktijk voortzetten onder de naam Luyt Advocatuur. Haar contactgegevens zijn:

Vijzelstraat 68-72
1017 HL Amsterdam
Mobiel: 06 11326912
Internet: www.luytadvocatuur.nl
Email: sylvia@luytadvocatuur.nl

Contact Reach Advocaten » Contact Sylvia Luyt »