Due diligence laten uitvoeren? Zet een advocaat ondernemingsrecht in

due diligence

In verschillende situaties kun je er als ondernemer mee te maken krijgen dat je een zogeheten boekenonderzoek wilt laten uitvoeren. Dit onderzoek zou je zelf kunnen uitvoeren, maar beter is nog om hiervoor een of meerdere advocaten in het ondernemingsrecht in te schakelen. Goed om te weten is overigens dat zo’n boekenonderzoek in de zakenwereld ook wel bekend staat als due diligence, zelfs al betekent die term in letterlijke zin ‘gepaste zorgvuldigheid’. Wanneer je precies tot due diligence over zou kunnen gaan? Dat lees je in de volgende alinea.

advocaten ondernemingsrecht

Scenario’s waarin je overgaat tot due diligence

Het is in de volgende situaties heel goed denkbaar en uiterst goed voor te stellen dat je wenst over te gaan op due diligence van een andere organisatie:

  • Wanneer je van plan bent te gaan fuseren met een ander bedrijf. Het is dan buitengewoon verstandig een advocaat in het ondernemingsrecht een due diligence onderzoek te laten uitvoeren met het bedrijf waarmee je wilt gaan fuseren. Dit is namelijk dé manier om er achter te komen of het bedrijf in kwestie het waard is om mee te gaan fuseren.
  • Als je het voornemen hebt een bepaald bedrijf over te nemen of over te kopen. Een due diligence rapport is dan de ultieme manier om er zeker van te zijn dat je geen narigheid over het hoofd ziet en dus spijt krijgt van je aankoop.
  • Als je samenwerkt met bepaalde klanten (als in: andere bedrijven) die door bijvoorbeeld een instantie als verdacht kan worden aangemerkt. In dat geval kun je een due diligence onderzoek laten uitvoeren naar de klant in kwestie. Overigens wordt er in een dergelijk scenario ook wel gesproken van de term customer due diligence.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *