Geen omslachtig gedoe meer met een VOG

Geplaatst op
VOG

Bij een vog aanvragen wist je het direct al, je moest een afspraak maken bij de gemeente. Een kostbare dag vrij nemen, en dan vervolgens uren wachten op het gemeentehuis voordat je aan de beurt was. Gelukkig is er tegenwoordig internet, nu kun je een aanvraag doen op het moment dat het jou uitkomt. Wanneer dat ook is, zelfs in het weekend doe je midden in de nacht de aanvraag. Je logt in met je Digid en vult de gevraagde gegevens in, betalen en  opsturen en wachten maar op de uitslag.

VOG

Hoelang duurt een aanvraag voor een verklaring?

Ga je een vog aanvragen omdat je deze nodig hebt voor je nieuwe functie dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk hebben. Over het algemeen ontvang je binnen 1 tot 4 weken bericht of je in aanmerking komt voor de verklaring omtrent het gedrag. Het kan zijn als je een buitenlandse nationaliteit hebt dat het iets langer duurt, of als het extreem druk is. De wachttijd zegt echter nooit iets over de uitslag van de aanvraag. Ook wanneer je een strafbaar feit hebt gepleegd duurt de aanvraag meestal langer.

Is een VOG echt nodig?

Misschien denk je dat de werkgever bepaald met betrekking tot een vog aanvragen, in sommige gevallen bepaald de werkgever inderdaad zelf of die een vog wil van je of niet. Maar er zijn ook beroepen waarbij het wettelijk is vastgesteld of je een vog nodig hebt, dit zijn dan beroepen als chauffeur op een taxi of werken bij een instantie waar je met vertrouwelijke gegevens om gaat. Op de website van het ministerie staat precies vermeld voor welke beroepen een verklaring omtrent gedrag verplicht is.