Hoe bereken je de transitievergoeding?

Voor veel mensen brengt het verliezen van hun baan een onzekere periode. Dit kan onder andere komen door het gemis van een stabiel inkomen. Om de transitie tussen twee banen op te vangen, heeft de overheid in 2015 hier regels voor ingevoerd. Indien je ontslagen wordt op het werk, is het mogelijk dat je een transitievergoeding kunt krijgen. Dit is een geldbedrag dat de werkgever aan u betaalt. In de eerste plaats heeft de werkgever de wettelijke plicht om dit te betalen, maar er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. De transitievergoeding lijkt op de ontslagvergoeding, maar de hoogte van het bedrag is in dit geval vastgesteld. De ontslagvergoeding is in principe hetzelfde, maar wordt als algemener beschouwd. In dit artikel komt u alles te weten over de transitievergoeding berekenen, maar ook wanneer u recht hebt op een vergoeding.

De transitievergoeding berekenen

Het is vrij eenvoudig om de transitievergoeding te berekenen. Als werknemer ontvangt u een derde van uw bruto maandsalaris per dienstjaar dat u werkzaam was. Indien u drie jaar werkzaam bent geweest, ontvang je dus een volledig bruto maandsalaris als transitievergoeding. Ondanks dat er gerekend wordt met bruto bedragen, keert de werkgever de transitievergoeding netto uit. Aan de hoogte van de vergoeding zit een maximum, die op 1 januari 2021 € 84.000,- bedraagt. Mocht u bij de berekening boven dit bedrag komen, dan heeft u recht op een jaarsalaris. Het jaarsalaris is in dit geval de maximale hoeveelheid die verkregen kan worden. Deze bedragen kunnen enorm oplopen, maar u moet niet vergeten dat er ook belasting van dit bedrag af kan gaan.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Niet elke werknemer heeft in elke ontslagsituatie recht op een transitievergoeding. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de werknemer initiatief nemen bij het ontslag. Indien u als werknemer inzet op ontslag, dan zult u geen transitievergoeding krijgen. Een ontslag op staande voet kan ook een reden zijn om geen vergoeding te ontvangen, maar dit is niet een vaststaand feit. Uw contract heeft verder geen invloed op de vergoeding; zowel parttime als fulltime werknemers hebben in de eerste plaats recht op een transitievergoeding. Wel is het raadzaam om uw contract en arbeidsvoorwaarden goed in kaart te hebben. Indien er in de CAO gelijkwaardige voorzieningen zijn vastgelegd, zullen deze voorzieningen voor gaan op de algemene regels over de algemene transitievergoeding.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *