Smartengeld: wat is het en hoe krijg je het?

smartengeld

De kans is helaas aanwezig dat je vroeg of laat in je leven te maken krijgt met een ongeval. In sommige gevallen heb je na een ongeval recht op smartengeld. Lees hier wat dat precies is en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je smarten geld krijgt na een ongeval.

Smartengeld kan worden omgeschreven als een soort schadevergoeding; een tegemoetkoming (in geld) voor de geleden immateriële schade. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zogenaamde ‘gederfde levensvreugde’, waarbij iemand moet leven met (chronische) pijn of een beperking. Het wordt vaak uitgekeerd na bijvoorbeeld een ongeluk, waarbij de ene partij leed heeft veroorzaakt bij de andere partij. Als slachtoffer zijde kun je om deze vorm van schadevergoeding vragen als je lichamelijke of geestelijke schade hebt opgelopen door de schuld van een ander.

smartengeld

Na een ongeval ben je waarschijnlijk van mening dat je recht hebt op smarten geld. Je kunt vervolgens de schadeclaim zelf indienen bij de verzekeraar. Echter blijkt in de praktijk dat je op deze manier vaak een erg laag of zelfs geen bedrag betaald krijgt. Om de kans te vergroten dat je krijgt waar je recht op hebt doe je er goed aan om een

letselschadespecialist in de arm te nemen. Hij/zij staat je vaak kosteloos bij na een ongeluk en onderhoudt contact met de (verzekering van) tegenpartij. De specialist claimt ook het bedrag aan smarten geld bij de verzekering. Natuurlijk moet dit aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er bewijs zijn van aansprakelijkheid én van het feit dat jouw letsel het directe gevolg is van het ongeval.

Omdat smarten geld wordt uitgekeerd als gevolg van niet zichtbare of concrete schade, is het lastig om het bedrag vast te stellen. Er wordt dan gekeken naar onder andere de tijd die het herstelproces in beslag heeft genomen, de pijn waarmee je moet leven, de psychische nasleep van het ongeval en zichtbare littekens. De bedragen die worden uitgekeerd verschillen enorm. Als leidraad wordt voor licht letsel ongeveer tot €3.500 betaald. Bij zwaar letsel kan het bedrag oplopen tot €45.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *