Verklaring van erfrecht

Geplaatst op

Om te aantonen dat je een erfgenaam bent en bijvoorbeeld toegang te kunnen krijgen tot de rekeningen van een overledene heb je een verklaring van erfrecht nodig. Je hebt echter alleen een verklaring van erfrecht nodig als ernaar gevraagd wordt. Wanneer er niet naar gevraagd wordt, heb je er dus ook geen nodig. In zo’n verklaring van erfrecht staat wie er is overleden, of de overledene een testament heeft en als dit zo is ook wat er in dat testament staat. Je kunt zo’n verklaring van erfrecht opvragen bij een notaris.

De inhoud

Voor veel mensen is het onduidelijk wat er precies in een verklaring van erfrecht staat. De inhoud is als volgt:

  • Of de overledenen een testament heeft & wat hierin staat
  • Wie de erfgenamen zijn
  • De huwelijkse voorwaarden die zijn bepaald
  • Wie de nalatenschap beheert
  • Wie het vruchtgebruik krijgt
  • Of er sprake is van wettelijke verdeling

Een verklaring van erfrecht opvragen

Ook in de tijden van corona kan je gewoon een verklaring van erfrecht opvragen bij een notaris. Notaris is namelijk benoemd tot een vitaal beroep en dit betekent dus ook dat de notariskantoren in de coronatijden gewoon openblijven. Wanneer je een verklaring van erfrecht nodig hebt kan je dus gewoon een afspraak maken bij een notariskantoor naar keuze. In veel gevallen zal (een deel van) het proces wel via videobellen plaatsvinden om de gezondheid van iedereen te beschermen.

De tarieven van notariskantoren kunnen erg variëren en daarom is het belangrijk dat je van tevoren even goed kijkt naar welk notariskantoor jou het best verder kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *